Pasta z pieczonego łososia

Kanapka z pasą z łososia

Łatwy przepis na pyszną pastę z pieczonego łososia. Idealnie pasuje do świeżego i chrupiącego pieczywa.

Czas przygotowania ok. 5 min.

Składniki na ok. 6 porcji 

1 porcja ok. 122 kcal.

Składniki:
  • 140 g pieczonego łososia
  • 150 g serka śmietankowego (u mnie Almette)
  • Kawałek cebuli (ok. 30 g)
  • Łyżeczka kaparów marynowanych (10 g) – można pominąć
  • Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oleju (25 g)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 15 g musztardy miodowej
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Możemy do tego użyć zwykłego blendera ręcznego (żyrafki) lub kielichowego. Miksujemy do uzyskania pożądanej gładkości. Lubię jak są wyczuwalne kawałki cebulki, kaparów, a struktura nie jest całkowicie gładka.

Propozycje podania:
  1. Pasta świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
  2. Ślimaczki z tortilli. Pokrótce – smarujemy tortillę pastą, posypujemy rukolą lub sałatą, dodajemy suszone pomidory, zawijamy w rulon, kroimy na krążki, uzyskujemy „ślimaczki”, które zabezpieczamy wykałaczkami, aby nam się nie rozwijały.
  3. Wytrawne babeczki nadziewane pastą z łososia – imprezowe fingers food. W sklepach dostępne są korpusy babeczek, które idealnie nadają się do nadziewania rożnymi przysmakami. Uzupełniając je pastą z łososia i ozdabiając świeżymi warzywami możemy zaskoczyć gości oryginalną wytrawną przekąską.
Składniki na pastę
Pasta z łososia
Kanapki z pastą z łososia

Lubisz łososia? Sprawdź również przepis na na sałatkę z pieczonym łososiem.

Oceń nas 🙂
[Głosy: 2 Średnia ocen: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Theme: Overlay by Kaira