Rzeżuchowe jajka 3 w 1

Dekoracja, przysmak i zajęcie na nudę.

Są takie chwile, że mimo wiosny za oknem musimy zostać w domu. Niezależnie od tego czy to kwarantanna, przeziębienie czy złamana noga dobrze jest znaleźć jakieś nieoczywiste zajęcie. Takie, które oderwie nas od codziennej rutyny. W tym roku postanowiłam przypomnieć sobie dawne czasy. Zbliżające się święta będą inne niż dotychczasowe, żeby je umilić wróciłam do zabawy z dzieciństwa z moim przysmakiem w roli głównej: rzeżuchą!

Co nam będzie potrzebne?

Potrzebne do tego są skorupki po jajkach i nasionka rzeżuchy. Zebranie odpowiedniej liczby skorupek może zająć kilka dni, więc warto odpowiednio wcześnie zacząć. Potrzebujemy jak największych kawałków, co najmniej połówek skorupek. Używam tych po jajkach na miękko. Możecie również wykorzystać skorupki po surowych jajkach lub po ugotowanych na twardo. Pamiętajcie tylko, żeby skorupki były jak największe i umyte. Jako podłoże przyda się również wata. Dobrze sprawdzi się też lignina lub gaza.

Wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Skorupki możemy ustawić w wytłoczce. Do każdej wkładamy wybrany podkład, a następnie wsypujemy nasionka. Nasza uprawa wymaga codziennego podlewania. Doniczki są małe, więc musimy uważać, żeby nie nalać zbyt dużo wody – polecam łyżeczkę lub strzykawkę, która pozwoli odmierzyć odpowiednią ilość wody. Uprawę warto przygotować odpowiednio wcześnie, jeśli chcemy, żeby jajka były dekoracją na świątecznym stole. Rzeżucha potrzebuje około 4-5 dni by zaczęła wystawać z jajek, owsowi zajmie to więcej czasu.

Małe skorupkowe doniczki wyglądają uroczo, gdy ze skorupek wystaje zielona grzywka rzeżuchy lub owsa. Są doskonałą dekoracją na stół. Możemy je wstawić w kieliszki na jajka. W ekologicznej wersji możemy je postawić w pociętych tulejkach po ręczniku papierowym lub w wytłoczce na jajka, z której wystarczy odciąć wieczko.

Rzeżucha i owies rosną w skorupkach po jajkach.

Możemy pójść krok dalej! Udekorujmy skorupki i podstawki pod nie. Pamiętajmy o odpowiedniej kolejności naszych działań. Jeśli chcemy ozdobić jajka, zróbmy to przed posianiem nasion. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możemy użyć flamastrów, kolorowego papieru, naklejek, farb, folii, wstążek, itd. Niech będzie kolorowo! Twórzmy pisanki lub zmieńmy jajka w zajączki czy ludziki. Kreatywnie używajmy tego co już mamy – będziemy eko i nie będziemy musieli wychodzić z domu. #zostanwdomu

W tym roku zdecydowałam się na dwie wersje dekorowania. Pierwsza to minimalistyczna ozdoba ze wstążki – jej przygotowanie zajmie Wam chwilę. Taką doniczkę wstawiłam w ładną, porcelanową podstawkę. Druga wersja to śmieszne buźki narysowane flamastrem. Do buziek zrobiłam podstawki z tulejki po ręczniku papierowym ozdobione tą samą techniką co skorupki. 

Zabawa jest idealna dla dzieci. Będą miały dużo radości z tworzenia ozdób, siania nasion, a później z dbania o uprawę i jej podlewania. Codzienne obserwowanie jak szybko rosną roślinki będzie dla nich przyjemnym i kształcącym doświadczeniem. Szczególnie jeśli w tego samego dnia posadzimy 2 rodzaje roślin, na przykład rzeżuchę i owies. Będą mogły porównywać tempo wzrostu.

Hodowanie rzeżuchy w skorupkach po jajkach, to także dobry sposób na świeże kiełki w naszym domu. Stanowi ciekawą alternatywę do hodowania kiełków w słoiku.

Oceń nas 🙂
[Głosy: 4 Średnia ocen: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Theme: Overlay by Kaira