Smażony ser

Praga – uwielbiam to miasto i tęsknię za nim. Mieszkałam tam przez jakiś czas.  Przywiozłam stamtąd mnóstwo wspaniałych wspomnień i smacznych przepisów. Niestety teraz nie mogę tam pojechać, dlatego postanowiłam odtworzyć klimat czeskiej Pragi w swoich czterech ścianach. Postanowiłam przygotować na obiad smażony ser, a właściwie Smažený sýr!

Obiad będzie składał się ze smażonego sera, pieczonych frytek oraz surówki z roszponki i pomidorków koktajlowych. Wszystko podane z sosem czosnkowym. Oryginalnie powinien być to sos tatarski. Niestety nie miałam pod ręką ogórków kiszonych, ale sos czosnkowy również świetnie pasuje. 

Ser smaży się bardzo szybko. Przygotowanie całego obiadu zajmie nam tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik i pieką się frytki. Zaczynamy od włączenia piekarnika.

Jak usmażyć ser? 

Składniki na 6 porcji:

  • 300 g sera żółtego (w kostce, najlepiej twardy i bez dziur)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki oleju

Ser kroimy na plastry szerokości około 1-1,5 cm. Przygotujmy 2 talerzyki. Na jeden wsypujemy bułkę tartą, w drugim roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem. Plastry sera bardzo dokładnie moczymy w jajku, a potem obtaczamy w bułce. Cały proces powtarzamy jeszcze raz. Jeśli zależy nam na grubszej panierce, możemy panierować ser nawet 3 razy. Ser musi być cały pokryty panierką. Dzięki niej nie będzie wyciekał podczas smażenia. Na patelnię wlewamy olej (musi być go sporo) i porządnie rozgrzewamy. Serowe kotlety delikatnie układamy na patelni. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Przy przekręcaniu musimy bardzo uważać, żeby nie uszkodzić panierki. Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy.  Odsączy on nadmiar tłuszczu. 

Jak przygotować dodatki?

Składniki na 6 porcji: 

  • 900 g frytek mrożonych
  • 150 g roszponki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Frytki pieczemy zgodnie z zaleceniami z opakowania. 

Z jogurtu i czosnku robimy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Surówka to roszponka wymieszana z połówkami pomidorków. Podajemy ją z sosem czosnkowym. 

Jemy, póki gorące! Smażony ser najlepszy jest prosto z patelni. Po przekrojeniu panierki, przyjemnie się wtedy rozpływa.

Małe podsumowanie kalorii

Smażony ser to bomba kaloryczna, dlatego tam gdzie możemy, ograniczamy liczbę kalorii. Z tego powodu pieczemy, a nie smażymy frytki, do sosu używamy jogurtu. 

Jedna porcja obiadu to około 475 kcal, przy czym:

  • kotlet serowy (50 g) – ok. 235 kcal
  • frytki pieczone (150 g) – ok.190 kcal
  • sos – ok. 30 kcal
  • surówka – ok. 20 kcal

Nostalgiczna włóczęga praskimi ulicami jest teraz poza zasięgiem. Zostają nam jednak podróże kulinarne we własnej kuchni! Czechy odwiedzamy jako pierwsze, ale przed nami kolejne wyprawy. Smacznego!

Oceń nas 🙂
[Głosy: 4 Średnia ocen: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Theme: Overlay by Kaira