Tortilla na ciepło z serem i szynką

Tortilla z serem i szynką

Przepis na tortillę na ciepło z żółtym serem i szynką od dłuższego czasu jest moim faworytem. Ma kilka zalet, które sprawiają, że często po niego sięgam. Należą do nich – dobrze skomponowany smak, szybkość wykonania i dostępność składników. Podstawą dania jest tortilla i ser żółty resztę składników możemy dobierać według smaku i tego co akurat mamy w lodówce. Tortilla w tej postaci jest ciekawą alternatywą dla zwykłych kanapek czy też wysokokalorycznej pizzy.

Tortilla na pateli
tortilla z rukolą
Gotowa tortilla

Składniki na 1 porcję (ok. 345 kcal)

Składniki:
  • 1 Tortilla
  • 4 plastry sera żółtego mierzwionego (ok. 30 g)
  • 4 cienkie plastry szynki z indyka (25 g)
  • Łyżeczka kaparów marynowanych (ok. 10 g)
  • 4 czarne oliwki pokrojone na plasterki (ok. 10 g)
  • 2 pomidorki cherry pokrojone w plastry (ok. 50 g)
  • Kawałek cebuli pokrojony w piórka(8 g)
  • Garść rukoli (10 g)
  • Szczypta oregano, bazylii, słodkiej papryki.
Wykonanie:

Patelnie lekko rozgrzewamy i układamy na niej po kolei: tortillę, ser żółty, szynkę, kapary, oliwki, pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory pokrojone w plastry, doprawiamy szczyptą oregano, bazylii i odrobiną słodkiej papryki. Czekamy kilka minut aż ser się roztopi, a tortilla nabierze złocistego koloru od spodu, następnie posypujemy całość garścią rukoli. Gotowe!

Tortillę możemy podawać a’la pizza lub złożyć i przekroić na pół w trójkąty.

Dla wielbicieli łososia polecam również przepis na pyszną pastę.

Oceń nas 🙂
[Głosy: 2 Średnia ocen: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Theme: Overlay by Kaira